Miksi tulla terapiaan?

09.09.2023

Minulta kysyttiin miksi tulla terapiaan ja tarviiko kaikkien käydä terapiassa. Terapia kuuluu mielestäni kaikille ja kaikki hyötyisivät siitä varmasti useissa elämäntilanteissa. Samalla terapiasta ei ole hyötyä, jos ei itse usko siihen tai omaan kasvuun asiassa, jossa terapiasta voisi olla hyötyä. Terapia ja matka itseen onkin jokaisen oma valinta.

Hoidamme kehoamme, mutta mielen hoitaminen jää useasti viime tippaan. Ihminen tarvitsee toista ihmistä läpi elämän. Pärjäämisen kulttuuri harhauttaa ajatusta tästä ja puurramme turhaan yksin ja venytämme itsemme äärirajoille useasti, kunnes ymmärrämme pyytää apua. Sullomme paljon vaikeita asioita myös taka-alalle ja löydämme jatkuvasti itsemme samojen haasteiden ääreltä. Mielenterveys on myöskin muuttuva tila. Samat asiat voivat tuntua itselle vaikeana hetkenä ylitsepääsemättömiltä, kun taas hyvällä hetkellä riittää voimavaroja jatkaa eteenpäin niiden kanssa. On myös asioita, joista voi olla vaikea puhua läheisille tai asioita, joita et ole koskaan avannut kenellekään kokonaisuudessaan. Lähipiirin lisäksi onkin hyvä olla myös ulkopuolisia turvallisia peilejä näissä tilanteissa. Näiden peilien kanssa voi pohtia uusia näkökulmia vaikeaan tilanteeseen ja lisätä voimavaroja haastavaan tilanteeseen ja pohtia yhdessä miten siitä jatkaa eteenpäin.

Elämässä tapahtuu jatkuvasti yllättäviä asioita, joihin emme ole valmistautuneet, kun näitä asioita kasaantuu liikaa se voi olla lamauttavaa. Ja se on normaalia. Nämä asiat saattavat vaatia yllättäviä isoja muutoksia. Muutos on aina haaste mielelle, etenkin, jos se tulee pyytämättä. Näihin tilanteisiin voi olla hyvä hankkia ulkopuolinen kanssakulkija tai sparraaja. Terapiassa voi pohtia mm. miten pysyä toimintakykyisenä vaikeassa tilanteessa, miten pärjätä ahdistuksen kanssa, kuinka huolehtia omista rajoista, miten löytää takaisin omien unelmien ääreen, kuinka päästä irti menneisyyden taakoista, miten päästää irti vanhoista haitallisista tavoista tai miten lähteä rohkeasti kulkemaan kohti omaa unelmaa.

Valmennus ja terapia kuuluvatkin mielestäni kaikille. Vastaanotolle tullaan monesta eri syystä ja samaan aikaan teemat saattavat erilaisuudestaan huolimatta olla hyvinkin samankaltaisia. Toivon, ettei kenenkään tarvitse perustella kenellekään hoitaessaan tai ylläpitäessään omaa mielenterveyttään, sillä se on tärkeintä, mitä voit tehdä kokonaisen hyvinvointisi eteen. Kun mieli voi hyvin jaksat pitää huolta myös muista. Sinun asiasi ovat tärkeitä ja niiden pohtimiseen ja kehittämiseen kannattaa panostaa, niin voit kulkea kohti omannäköistä elämää. Tarvitsen myös itse terapeuttina, että ihmisenä turvallisia peilejä elämääni, nyt ja jatkossa. Valitsen terapian myös itselleni.